W dniach 16,19,20 kwietnia br. uczennice klas hotelarskich pod przewodnictwem doświadczonej trenerki, dietetyczki sportowej i klinicznej Pani Marty Pawelec, uczestniczyły w kursie dietetyki. W miłej i profesjonalnej atmosferze uczennice miały okazję nabyć wiedzę z zakresu:
Wybranych zagadnień z anatomii człowieka – funkcjonowanie układów:
Układ pokarmowy
Układ krwionośny
Układ hormonalny
Procesów trawiennych w organizmie człowieka
Zasad zdrowego żywienia:
Makro i mikroelementy – znaczenie w zbilansowanej diecie
Białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne – rola i wpływ składników pokarmowych na organizm ludzki
Dobry i zły cholesterol
Bilans energetyczny organizmu
Choroby cywilizacyjne a odpowiednia dieta
Dieta cud – zagrożenie dla organizmu
Zasady planowania skutecznej diety
Analiza masy ciała
Określenie substancji i produktów uczulających organizm
Analiza norm żywieniowych i tabel składu produktów
Układanie i ocena jadłospisów dziennych
Bilansowanie składników odżywczych
Dobór diety w zależności od realizowanego trybu życia
Rola suplementacji w diecie
Potwierdzeniem zdobytej wiedzy i umiejętności były certyfikaty, które uczestniczki otrzymały po zakończonym szkoleniu.